top of page
  • A.S.

Zdravé Potraviny s Vysokým Obsahom Sacharidov


V priebehu rokov si sacharidy získali zlú povesť. Ľudia si ich často spájajú s prírastkom hmotnosti, cukrovkou 2. typu a množstvom iných zdravotných stavov.


Áno, je pravda, že spracované potraviny s vysokým obsahom cukru a rafinovaných obilnín zvyčajne nemajú dôležité vitamíny a minerály. Avšak mnohé potraviny bohaté na živiny a vlákninu môžu byť pre vás skutočne veľmi dobré.


Zatiaľ čo diéty s nízkym obsahom sacharidov môžu byť pre niektorých ľudí prospešné, nie je dôvod úplne sa vyhýbať potravinám s vysokým obsahom sacharidov.


Tu je 7 potravín s vysokým obsahom sacharidov, ktoré sú neuveriteľne zdravé:


1. Quinoa



Quinoa je výživné semeno, ktoré sa stalo neuveriteľne populárnym medzi spotrebiteľmi, ktorí sú si vedomí svojho zdravia. Je klasifikovaný ako pseudocereálie, čo je semeno, ktoré sa pripravuje a konzumuje ako zrno.


Varená quinoa obsahuje 70% sacharidov, čo z nej robí jedlo s vysokým obsahom sacharidov. Je však tiež dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny. Quinoa je bohatá na mnoho minerálov a rastlinných zlúčenín a je spájaná s rôznymi zdravotnými výhodami, vrátane zlepšeného riadenia krvného cukru a zdravia srdca.


Navyše neobsahuje žiadny lepok, čo z neho robí obľúbenú alternatívu pšenice pre tých, ktorí majú bezlepkovú diétu. Quinoa je tiež veľmi sýta, pretože má relatívne vysoký obsah vlákniny a bielkovín. Z tohto dôvodu môže pomôcť podporiť zdravú reguláciu hmotnosti a zdravie čriev.


2. Ovos

Ovos je neuveriteľne zdravé zrno a skvelý zdroj mnohých vitamínov, minerálov a antioxidantov. Surový ovos obsahuje 70% sacharidov. Jedna šálka (81 gramov) obsahuje 54 gramov sacharidov, vrátane 8 gramov vlákniny. Majú obzvlášť vysoký obsah špecifického typu vlákniny nazývanej ovsený beta glukán.


Ovos je tiež relatívne dobrým zdrojom bielkovín a obsahuje viac bielkovín ako väčšina obilnín.vVýskum naznačuje, že konzumácia ovsa môže znížiť riziko srdcových ochorení znížením hladiny cholesterolu. Konzumácia ovsa môže tiež znížiť hladinu cukru v krvi, najmä u ľudí s cukrovkou 2. typu. Okrem toho je ovos veľmi sýty, čo by mohlo pomôcť podporiť zdravú reguláciu hmotnosti.


3. Pohánka

Rovnako ako quinoa, aj pohánka je považovaná za pseudocereálie. Napriek svojmu názvu nie je pohánka príbuzná pšenici a neobsahuje lepok. Surová pohánka obsahuje 75 gramov sacharidov, zatiaľ čo varené pohánkové krúpy obsahujú približne 19,9 gramov sacharidov na 100-gramovú porciu.


Pohánka je veľmi výživná, obsahuje bielkoviny aj vlákninu. Má tiež viac minerálov a antioxidantov ako mnohé iné obilniny. Štúdie na ľuďoch a zvieratách navyše naznačujú, že môže byť obzvlášť prospešný pre zdravie srdca a reguláciu cukru v krvi.


4. Sladké zemiaky