Prečo je extra panenský olivový olej najzdravším tukom na Zemi?


Diétne tuky sú veľmi kontroverznou témou. Horúce diskusie prebiehajú o živočíšnych tukoch, olejoch zo semien a o všetkom medzi tým. To znamená, že väčšina ľudí súhlasí s tým, že extra panenský olivový olej je neuveriteľne zdravý. Tento tradičný olej, ktorý je súčasťou stredomorskej stravy, je základom výživy niektorých z najzdravších populácií sveta. Štúdie ukazujú, že mastné kyseliny a antioxidanty v olivovom oleji môžu priniesť niekoľko zdravotných výhod vrátane zníženia rizika srdcových chorôb.



Výrobný proces


Olivový olej je vyrábaný z olív, plodov olivovníka. Jeho výrobný proces je neuveriteľne jednoduchý. Olivy je možné lisovať na extrakciu oleja, ale moderné metódy spočívajú v rozdrvení olív, ich zmiešaní a oddelení oleja od dužiny v odstredivke. Po odstredení zostane vo výliskoch malé množstvo oleja. Zostávajúci olej je možné extrahovať pomocou chemických rozpúšťadiel a je známy ako olej z olivových výliskov. Olej z olivových výliskov je spravidla lacnejší ako bežný olivový olej a má zlú povesť. Nákup správneho druhu olivového oleja je zásadný. Existujú tri hlavné triedy olivového oleja - rafinovaný, panenský a extra panenský. Extra panenský olivový olej je najmenej upravovaný alebo rafinovaný druh.




5 Zdravotných výhod extra panenského olivového oleja:


1. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov

Olivový olej je nabitý silnými antioxidantmi. Tieto antioxidanty sú biologicky aktívne a môžu znížiť riziko vzniku chronických chorôb. Tiež bojujú proti zápalom a pomáhajú chrániť cholesterol v krvi pred oxidáciou. Okrem prospešných mastných kyselín obsahuje malé množstvo vitamínov E a K.



2. Môže pomôcť predísť mozgovým príhodám

Mŕtvica (mozgová príhoda) je spôsobená narušením prietoku krvi v mozgu, buď v dôsledku krvnej zrazeniny alebo krvácania. V rozvinutých krajinách je mozgová príhoda druhou najčastejšou príčinou úmrtia hneď po srdcových chorobách. Niekoľko veľkých štúdií naznačuje, že ľudia, ktorí konzumujú olivový olej majú oveľa nižšie riziko mozgovej príhody.


3. Chráni pred srdcovo-cievnými chorobami

Srdcovo-cievne choroby sú najčastejšou príčinou úmrtia na svete. Štúdie uskutočnené pred niekoľkými desaťročiami ukázali, že srdcové choroby sú v stredomorských krajinách menej časté. To viedlo k rozsiahlemu výskumu, kde sa preukázalo, že stredomorská strava významne znižuje riziko srdcovo-cievných chorôb. Extra panenský olivový olej je jednou z kľúčových zložiek tejto diéty a niekoľkými spôsobmi chráni pred srdcovými chorobami. Znižuje zápal, chráni „zlý“ LDL cholesterol pred oxidáciou, zlepšuje výstelku ciev a môže chrániť pred nadmerným zrážaním krvi.


4. Olivový olej nie je spojený s obezitou

Konzumácia nadmerného množstva tukov spôsobuje priberanie. Mnoho štúdií však spojilo stredomorskú stravu bohatú na olivový olej s priaznivými účinkami na telesnú hmotnosť. V 30-mesačnej štúdii na viac ako 7 000 španielskych vysokoškolákoch nebola konzumácia veľkého množstva olivového oleja spojená so zvýšenou hmotnosťou. 3-ročné štúdium na 187 účastníkoch navyše preukázalo, že strava bohatá na olivový olej je spojená so zvýšenými hladinami antioxidantov v krvi a so stratou hmotnosti.


5. Pomáha pri boji s Alzheimerovou chorobou

Alzheimerova choroba je najčastejším neurodegeneratívnym ochorením na svete. Jednou z jej kľúčových vlastností je nahromadenie takzvaných beta-amyloidných plakov vo vašich mozgových bunkách. Jedna štúdia na myšiach preukázala, že látka v olivovom oleji môže pomôcť odstrániť tieto plaky. Štúdia na ľuďoch navyše potvrdila, že stredomorská strava bohatá na olivový olej prospieva funkcii mozgu. Niektoré štúdie uvádzajú, že olivový olej môže bojovať s Alzheimerovou chorobou, ale je k tomu potrebný ďalší výskum.






#olivový_olej #extra_panenský_olivový_olej #benefity #zdravotné_výhody

 


Zdroje:









44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše