Tom Yum polievka - autentický thajský štýl


Tom Yum je najznámejšia Thajská polievka nielen v krajinách Ázie ale aj po celom svete. Existuje niekoľko alternatív tejto polievky, ale všetky sa vyznačujú spoločnou kombináciou pálivosti (chilli), kyslosti (limetka) a chuti morských plodov (rybia omáčka a krevety). Príprava je totiž veľmi ľahká a rýchla.


pre 4 osoby

čas prípravy: 20 minút


Ingrediencie:

  • 1 PL oleja

  • 1 červená cibuľa

  • kúsok čerstvej chilli papričky

  • 2 paradajky

  • 2 PL Tom Yum pasty

  • 2 PL rybacej omáčky

  • 350g kreviet (môžu byť nahradené kuracím mäsom)

  • 1 jarná cibuľka

  • 300ml kokosového mlieka

  • ryžové rezance/ryža

  • 1 limetka

  • soľ, mletý galangal, sušený zázvor (podľa chuti)


Postup:

1. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú červenú cibuľu. Po minútke - dvoch k nej pridáme pastu Tom Yum, premiešame a necháme opäť chvíľu restovať, kým sa nerozvonia.


2. K tomuto základu pridáme na menšie kocky nakrájané paradajky, na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku, ochutíme sušeným zázvorom, sušeným galangalom, rybacou omáčkou, šťavou z polovice limetky, na drobno pokrájanou chilli papričkou a dobre premiešame.


3.Všetko zalejeme cca 1 - 1,5 litrom vody (alebo podľa toho, koľko polievky chcete uvariť). Nakoniec pridáme kokosové mlieko a necháme zovrieť.


4. Do vriacej polievky vmiešame krevety a opäť necháme cca 5 minút pobublávať, aby sa krevety uvarili.


Servírovanie:

Posypte jarnou cibuľkou alebo petržlenovou vňaťou a podávajte ešte zahorúca. Pre zjemnenie pikantnosti, alebo aby ste mali z polievky hlavný chod, podávajte s miskou horúcej ryže alebo s miskou ryžových rezancov. :)


Dobrú chuť!














527 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše