Tom Yum polievka - autentický thajský štýl
Tom Yum je najznámejšia Thajská polievka nielen v krajinách Ázie ale aj po celom svete. Existuje niekoľko alternatív tejto polievky, ale všetky sa vyznačujú spoločnou kombináciou pálivosti (chilli), kyslosti (limetka) a chuti morských plodov (rybia omáčka a krevety). Príprava je totiž veľmi ľahká a rýchla.
pre 4 osoby
čas prípravy: 20 minút
Ingrediencie:
1 PL oleja
1 červená cibuľa
kúsok čerstvej chilli papričky
2 paradajky
2 PL Tom Yum pasty
2 PL rybacej omáčky
350g kreviet (môžu byť nahradené kuracím mäsom)
1 jarná cibuľka
300ml kokosového mlieka
ryžové rezance/ryža
1 limetka
soľ, mletý galangal, sušený zázvor (podľa chuti)
Postup:
1. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú červenú cibuľu. Po minútke - dvoch k nej pridáme pastu Tom Yum, premiešame a necháme opäť chvíľu restovať, kým sa nerozvonia.
2. K tomuto základu pridáme na menšie kocky nakrájané paradajky, na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku, ochutíme sušeným zázvorom, sušeným galangalom, rybacou omáčkou, šťavou z polovice limetky, na drobno pokrájanou chilli papričkou a dobre premiešame.
3.Všetko zalejeme cca 1 - 1,5 litrom vody (alebo podľa toho, koľko polievky chcete uvariť). Nakoniec pridáme kokosové mlieko a necháme zovrieť.
4. Do vriacej polievky vmiešame krevety a opäť necháme cca 5 minút pobublávať, aby sa krevety uvarili.
Servírovanie:
Posypte jarnou cibuľkou alebo petržlenovou vňaťou a podávajte ešte zahorúca. Pre zjemnenie pikantnosti, alebo aby ste mali z polievky hlavný chod, podávajte s miskou horúcej ryže alebo s miskou ryžových rezancov. :)
Dobrú chuť!
