top of page

Tekvicové Semienka a ich Účinky na Zdravie


Tekvicové semienka sú možno malé, no sú plné hodnotných živín. Ich konzumáciou len malého množstva získate značné množstvo zdravých tukov, horčíka a zinku. Z tohto dôvodu sa tekvicové semienka spájajú s niekoľkými zdravotnými výhodami. Medzi ne patrí zlepšenie zdravia srdca, prostaty a ochrana pred niektorými druhmi rakoviny. A čo viac, tieto semená sa dajú ľahko začleniť do vašej stravy.


Tu je 6 najlepších zdravotných výhod tekvicových semienok:

1. Plné hodnotných živín

Jedna unca (28 gramov) tekvicových semienok bez škrupín má zhruba 151 kalórií, najmä z tukov a bielkovín.


Okrem toho 1 unca (28 gramov) porcia obsahuje (1):


Vláknina: 1,7 g

Sacharidy: 5 gramov

Bielkoviny: 7 gramov

Tuky: 13 gramov (z toho 6 omega-6)

Vitamín K: 18% RDI

Fosfor: 33 % RDI

Mangán: 42 % RDI

Horčík: 37 % RDI

Železo: 23 % RDI

Zinok: 14 % RDI

Meď: 19 % RDI

Obsahujú tiež veľa antioxidantov a slušné množstvo polynenasýtených mastných kyselín, draslík, vitamín B2 (riboflavín) a folát.


Tekvicové semienka a olej zo semien obsahujú aj mnoho ďalších živín a rastlinných zlúčenín, o ktorých sa preukázalo, že poskytujú zdravotné výhody.


2. Vysoký obsah antioxidantov

Tekvicové semienka obsahujú antioxidanty ako karotenoidy a vitamín E. Antioxidanty môžu znížiť zápal a chrániť vaše bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. To je dôvod, prečo konzumácia potravín bohatých na antioxidanty môže pomôcť chrániť pred mnohými chorobami. Predpokladá sa, že vysoké hladiny antioxidantov v tekvicových semienkach sú čiastočne zodpovedné za ich pozitívne účinky na zdravie.


3. Veľmi vysoký obsah horčíka

Tekvicové semienka sú jedným z najlepších prírodných zdrojov horčíka – minerálu, ktorý často chýba v strave mnohých západných populácií. V USA má približne 79 % dospelých príjem horčíka pod odporúčanou dennou dávkou.


Horčík je potrebný pre viac ako 600 chemických reakcií vo vašom tele. Napríklad dostatočné množstvo horčíka je dôležité pre:


  • Kontrola krvného tlaku

  • Zníženie rizika srdcových chorôb

  • Formovanie a udržiavanie zdravých kostí

  • Regulácia hladiny cukru v krvi


4. Môže zlepšiť zdravie srdca

Tekvicové semienka sú dobrým zdrojom antioxidantov, horčíka, zinku a mastných kyselín – to všetko môže pomôcť udržať vaše srdce zdravé. Štúdie na zvieratách tiež ukázali, že tekvicový olej môže znížiť vysoký krvný tlak a vysokú hladinu cholesterolu – dva dôležité rizikové faktory pre srdcové choroby. 12-týždňová štúdia na 35 postmenopauzálnych ženách zistila, že doplnky z tekvicového oleja znížili diastolický krvný tlak (spodné číslo merania) o 7 % a zvýšili hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu o 16 %. Iné štúdie naznačujú, že schopnosť tekvice zvyšovať tvorbu oxidu dusnatého vo vašom tele môže byť zodpovedná za jej pozitívne účinky na zdravie srdca. Oxid dusnatý pomáha rozširovať krvné cievy, zlepšuje prietok krvi a znižuje riziko rastu plakov vo vašich tepnách.

5. Vysoký obsah vlákniny

Tekvicové semienka sú skvelým zdrojom vlákniny – lúpané semienka poskytujú 1,1 gramu vlákniny v jednej 28-gramovej porcii. Strava s vysokým obsahom vlákniny môže podporiť dobré zdravie tráviaceho traktu. Okrem toho sa strava s vysokým obsahom vlákniny spája so zníženým rizikom srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a obezity.


6. Jednoduché pridanie do vašej stravy

Ak chcete využiť výhody tekvicových semienok, je ľahké ich začleniť do vašej stravy. V mnohých krajinách sú obľúbeným občerstvením, ktoré sa môže jesť surové alebo pražené, solené alebo nesolené. Okrem toho, že ich konzumujete samotné, môžete ich pridať do smoothies, gréckeho jogurtu a ovocia. Môžete ich zakomponovať do jedál posypaním do šalátov, polievok alebo cereálií. Niektorí ľudia používajú tekvicové semienka pri pečení, ako prísadu do sladkého či slaného chleba a koláčov. Rovnako ako mnohé semená a orechy však obsahujú kyselinu fytovú, ktorá môže znížiť biologickú dostupnosť niektorých živín, ktoré jete. Ak pravidelne konzumujete semená a orechy, možno ich budete chcieť namočiť alebo naklíčiť, aby ste znížili obsah kyseliny fytovej. Pomôcť môže aj ich praženie.


 

Zdroj:

https://www.healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds






65 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page