Tahini-Sezamová pasta a jej zdravotné benefity

Tahini je pasta vyrobená z pražených, mletých sezamových semienok. Má ľahkú, orieškovú chuť. Najznámejšia je asi ako prísada do hummusu, no bežne sa používa v mnohých jedlách po celom svete, najmä v stredomorskej a ázijskej kuchyni. Okrem kulinárskeho využitia ponúka tahini niekoľko zdravotných výhod.
1.Vysoko výživné
Tahini je plná zdravých tukov, vitamínov a minerálov. Len 1 polievková lyžica (15 gramov) poskytuje viac ako 10 % dennej hodnoty (DV) niektorých živín.
Jedna polievková lyžica (15 gramov) tahini obsahuje nasledovné:
Kalórie: 90 kalórií
Bielkoviny: 3 gramy
Tuk: 8 gramov
Sacharidy: 3 gramy
Vláknina: 1 gram
Tiamín: 13 % DV
Vitamín B6: 11 % DV
Fosfor: 11 % DV
Mangán: 11 % DV
Tahini je skvelým zdrojom fosforu a mangánu, ktoré hrajú dôležitú úlohu v zdraví kostí. Má tiež vysoký obsah tiamínu (vitamín B1) a vitamínu B6, ktoré sú dôležité pre produkciu energie. Okrem toho asi 50 % tuku v tahini je z mononenasýtených mastných kyselín. Majú protizápalové vlastnosti a sú spájané so zníženým rizikom chronických ochorení.
2.Bohaté na antioxidanty
Tahini obsahuje antioxidanty nazývané lignany, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu voľnými radikálmi vo vašom tele a môžu znížiť riziko ochorenia. Voľné radikály sú nestabilné zlúčeniny. Ak sú vo vašom tele prítomné vo vysokých hladinách, môžu poškodiť tkanivá a prispieť k rozvoju chorôb, ako je cukrovka 2. typu, srdcové choroby a niektoré druhy rakoviny. Tahini má obzvlášť vysoký obsah lignan sesamínu, zlúčenina, ktorá v niektorých skúmavkách a štúdiách na zvieratách preukázala sľubný antioxidačný potenciál. Môže napríklad znížiť riziko rakoviny a chrániť pečeň pred poškodením voľnými radikálmi.
3. Môže mať antibakteriálne vlastnosti
Tahini a sezamové semienka môžu mať antibakteriálne vlastnosti vďaka silným antioxidantom, ktoré obsahujú. V skutočnosti sa v niektorých krajinách strednej Európy a Blízkeho východu sezamový olej používa ako domáci liek na rany nôh spojené s cukrovkou. V jednej štúdii o antibakteriálnej kapacite extraktu sezamových semienok výskumníci zistili, že je účinný proti 77 % testovaných vzoriek baktérií odolných voči liekom. Okrem toho jedna štúdia na potkanoch zistila, že sezamový olej pomáha pri hojení rán. Výskumníci to pripisujú tukom a antioxidantom v oleji.
4.Obsahuje protizápalové zlúčeniny
Niektoré zlúčeniny v tahini sú vysoko protizápalové. Hoci krátkodobý zápal je zdravou a normálnou reakciou na zranenie, chronický zápal môže poškodiť vaše zdravie. Štúdie na zvieratách zistili, že sezamín a ďalšie antioxidanty zo sezamových semienok môžu zmierniť zápal a bolesť spojenú s poranením, ochorením pľúc a reumatoidnou artritídou. Sesamin bol tiež skúmaný na zvieratách ako potenciálna liečba astmy, stavu charakterizovaného zápalom dýchacích ciest. Je dôležité si uvedomiť, že väčšina tohto výskumu bola vykonaná na zvieratách s použitím koncentrovaných antioxidantov zo sezamových semienok – nie samotného tahini.
5. Môže posilniť váš centrálny nervový systém
Tahini obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu zlepšiť zdravie mozgu a znížiť riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako je demencia. V štúdiách v skúmavkách sa ukázalo, že zložky sezamových semienok chránia ľudský mozog a nervové bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Antioxidanty sezamových semienok môžu prechádzať hematoencefalickou bariérou, čo znamená, že môžu opustiť váš krvný obeh a priamo ovplyvniť váš mozog a centrálny nervový systém. Jedna štúdia na zvieratách naznačuje, že sezamové antioxidanty môžu tiež pomôcť zabrániť tvorbe beta amyloidných plakov v mozgu, čo je charakteristické pre Alzheimerovu chorobu.
6. Môže mať protirakovinové účinky
Sezamové semienka sú tiež predmetom výskumu pre ich potenciálne protirakovinové účinky. Niektoré štúdie v skúmavkách ukázali, že antioxidanty zo sezamových semienok podporujú odumieranie buniek rakoviny hrubého čreva, pľúc, pečene a prsníka. Sezamín a sezamol – dva hlavné antioxidanty v sezamových semienkach – boli dôkladne študované z hľadiska ich protirakovinového potenciálu. Oba môžu podporovať smrť rakovinových buniek a spomaliť rýchlosť rastu nádoru. Okrem toho sa predpokladá, že chránia vaše telo pred poškodením voľnými radikálmi, čo môže znížiť riziko rakoviny.
* Recept na jedlo s tahinou (hummus) nájdete na našej stránke v sekcii recepty.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/tahini-benefits