Sushi - dokonalé a jednoduché
Čas prípravy: 1,5- 2 hodiny (záleží od množstva)
Ingrediencie
Ryža na sushi - Royal Tiger
Ryžový ocot (plus cukor a soľ)
Morská riasa Nori
Bambusová podložka na balenie
Nakladaný zázvor (biely / ružový)
Sojová omáčka (Kikkoman)
Wasabi pasta v tube
Vnútro voliteľné podľa Vášho výberu:
nakladaná žltá reďkovka
zelenina rôzne podľa chute - uhorka, avokádo, mrkva, biela reďkovka, paprika
losos údený
surimi - krabie tyčinky
čierne sezamové semiačka
Všetky ingrediencie okrem čerstvej zeleniny a rýb nájdete u nás v obchode.
POSTUP
1. Pripravíme si sushi lepkavú ryžu (veľmi dôležitá pre správnu lepivosť a tvar) - 1 kg na 1,3 l vody. Poriadne ryžu prepláchneme (3-4krát aby voda nebola kalná), zalejeme vodou (cca 1 cm nad) a necháme 10 minúť odstáť. Privedieme do varu a varíme cca 20 minút na miernom stupni. Po uvarení necháme tiež odstáť 10 minút a následne ju necháme poriadne vychladnúť v ďalšej nádobe (cca 20 min).
2. Zmiešanie ryžového octu - nálevu
1/4 hrnčeka - 4 polievkové lyžice - 60 ml ryžového octu
3 zarovnané PL - 40 g - cukru
2ČL - 10 g - soľ
Všetko spolu premiešame aby sa suroviny rozpustili (pokiaľ ich ohrejeme lepšie sa rozpustia). Rozpustený pripravený nálev zamiešavame do ryže, ktorú sme si dali ideálne do drevenej nádoby (alebo keramická, plastová - pozor! nikdy nie v kovovej nádobe). Lejeme rovnomerne a postupne aby sa ocot dostal na všetky miesta ryže.
3. Príprava bambusovej podložky - obalíme si bambusovú podložku vo fólii, pre jednoduchšie čistenie a aby sa nám sushi k podložke nelepilo.
4. Balenie Maki Sushi - na podložku si položíme riasu Nori a nie veľmi hrubú vstvu ryže rukami rozložíme do polovice riasy. Ryžu môžeme utlapkať a umyjeme si ruky vo vedlajšej pripravenej nádobe s vodou, lebo ryža je veľmi lepkavá. Následne môžeme pridávať rad surovín, podľa nášho výberu. Začneme opatrne a silno (aby sa udržal tvar) zatáčať pomocou bambusovej podložky. Rolujeme od kraja s ryžou ku prázdnemu kraju. Hotovú rolku necháme odstáť pár minút a následne krájame na malé krúžky s veľmi ostrým nožom.
5. Balenie Uramaki Sushi - tzv. obrátená rolka sushi. Na podložku si položíme riasu Nori. Ukladáme ryžu po celej ploche (treba o 20% viac ryže ako u Maki - ryžu poriadne pritlačíme a posypeme čiernym sezamom). Otočíme riasu s ryžou tak, aby sme suroviny vedeli ukladať na riasu a následne zatáčame rovnako ako pri Maki. Uramaki môže byť bohatšie na vnútro.
Sushi krájame vždy s veľmi ostrým nožom, ktorý predtým namočíme do vody.
Na záver sushi podávame s nakladaným zázvorom, wasabi pastou a sójovou omáčkou.
Prajeme Vám dobrú chuť!

