top of page

Sushi - dokonalé a jednoduché

Čas prípravy: 1,5- 2 hodiny (záleží od množstva)


Ingrediencie

  • Ryža na sushi - Royal Tiger

  • Ryžový ocot (plus cukor a soľ)

  • Morská riasa Nori

  • Bambusová podložka na balenie

  • Nakladaný zázvor (biely / ružový)

  • Sojová omáčka (Kikkoman)

  • Wasabi pasta v tube

Vnútro voliteľné podľa Vášho výberu:

  • nakladaná žltá reďkovka

  • zelenina rôzne podľa chute - uhorka, avokádo, mrkva, biela reďkovka, paprika

  • losos údený

  • surimi - krabie tyčinky

  • čierne sezamové semiačka

Všetky ingrediencie okrem čerstvej zeleniny a rýb nájdete u nás v obchode.


 

POSTUP


1. Pripravíme si sushi lepkavú ryžu (veľmi dôležitá pre správnu lepivosť a tvar) - 1 kg na 1,3 l vody. Poriadne ryžu prepláchneme (3-4krát aby voda nebola kalná), zalejeme vodou (cca 1 cm nad) a necháme 10 minúť odstáť. Privedieme do varu a varíme cca 20 minút na miernom stupni. Po uvarení necháme tiež odstáť 10 minút a následne ju necháme poriadne vychladnúť v ďalšej nádobe (cca 20 min).


2. Zmiešanie ryžového octu - nálevu

  • 1/4 hrnčeka - 4 polievkové lyžice - 60 ml ryžového octu

  • 3 zarovnané PL - 40 g - cukru

  • 2ČL - 10 g - soľ

  • Všetko spolu premiešame aby sa suroviny rozpustili (pokiaľ ich ohrejeme lepšie sa rozpustia). Rozpustený pripravený nálev zamiešavame do ryže, ktorú sme si dali ideálne do drevenej nádoby (alebo keramická, plastová - pozor! nikdy nie v kovovej nádobe). Lejeme rovnomerne a postupne aby sa ocot dostal na všetky miesta ryže.

3. Príprava bambusovej podložky - obalíme si bambusovú podložku vo fólii, pre jednoduchšie čistenie a aby sa nám sushi k podložke nelepilo.


4. Balenie Maki Sushi - na podložku si položíme riasu Nori a nie veľmi hrubú vstvu ryže rukami rozložíme do polovice riasy. Ryžu môžeme utlapkať a umyjeme si ruky vo vedlajšej pripravenej nádobe s vodou, lebo ryža je veľmi lepkavá. Následne môžeme pridávať rad surovín, podľa nášho výberu. Začneme opatrne a silno (aby sa udržal tvar) zatáčať pomocou bambusovej podložky. Rolujeme od kraja s ryžou ku prázdnemu kraju. Hotovú rolku necháme odstáť pár minút a následne krájame na malé krúžky s veľmi ostrým nožom.


5. Balenie Uramaki Sushi - tzv. obrátená rolka sushi. Na podložku si položíme riasu Nori. Ukladáme ryžu po celej ploche (treba o 20% viac ryže ako u Maki - ryžu poriadne pritlačíme a posypeme čiernym sezamom). Otočíme riasu s ryžou tak, aby sme suroviny vedeli ukladať na riasu a následne zatáčame rovnako ako pri Maki. Uramaki môže byť bohatšie na vnútro.


Sushi krájame vždy s veľmi ostrým nožom, ktorý predtým namočíme do vody.

Na záver sushi podávame s nakladaným zázvorom, wasabi pastou a sójovou omáčkou.

Prajeme Vám dobrú chuť!




798 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page