top of page

Superjedlo - Orechy


Orechy sú jadrá semien, ktoré sa používajú pri varení alebo sa konzumujú samotné ako občerstvenie. Majú vysoký obsah tuku a kalórií.


Obsahujú tvrdú, nepožívateľnú vonkajšiu škrupinu, ktorú je zvyčajne potrebné rozlomiť, aby sa z nej uvoľnilo jadro.


Našťastie si väčšinu orechov môžete kúpiť v obchode už vylúpané a pripravené na konzumáciu.


Tu sú niektoré z najčastejšie konzumovaných orechov:


Mandle

brazílske orechy

Kešu oriešky

Lieskové oriešky

Makadamiové orechy

Pekanové orechy

píniové oriešky

Pistácie

Vlašské orechy

Arašidy


Hoci sú arašidy technicky strukoviny ako hrach a fazuľa, zvyčajne sa označujú ako orechy kvôli ich podobnému nutričnému profilu a vlastnostiam.


1. Veľký zdroj mnohých živín

Orechy sú vysoko výživné. Jedna porcia (28 gramov) zmiešaných orechov obsahuje:


Kalórie: 173

Bielkoviny: 5 gramov

Tuk: 16 gramov, vrátane 9 gramov mononenasýtených tukov

Sacharidy: 6 gramov

Vláknina: 3 gramy

Vitamín E: 12% RDI

Horčík: 16 % RDI

Fosfor: 13 % RDI

Meď: 23 % RDI

Mangán: 26 % RDI

Selén: 56 % RDI

Niektoré orechy majú vyšší obsah určitých živín ako iné. Napríklad len jeden brazílsky orech poskytuje viac ako 100 % referenčného denného príjmu (RDI) selénu.


Obsah sacharidov v orechoch je veľmi variabilný. Lieskové orechy, makadamové orechy a para orechy obsahujú menej ako 2 gramy stráviteľných sacharidov na porciu, zatiaľ čo kešu oriešky majú takmer 8 stráviteľných sacharidov na porciu.


Ako už bolo povedané, orechy sú vo všeobecnosti vynikajúcim jedlom na nízkosacharidovú diétu.

2. Nabité antioxidantmi

Antioxidanty, vrátane polyfenolov v orechoch, môžu bojovať proti oxidačnému stresu neutralizáciou voľných radikálov – nestabilných molekúl, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek a zvýšiť riziko ochorenia.


Jedna štúdia zistila, že vlašské orechy majú väčšiu schopnosť bojovať proti voľným radikálom ako ryby.


Výskum ukazuje, že antioxidanty vo vlašských orechoch a mandliach môžu chrániť jemné tuky vo vašich bunkách pred poškodením oxidáciou.


3. Môže pomôcť pri chudnutí

Hoci sa považujú za vysoko kalorické jedlo, výskum naznačuje, že orechy vám môžu pomôcť schudnúť.


Jedna veľká štúdia hodnotiaca účinky stredomorskej stravy zistila, že ľudia, ktorí jedli orechy, stratili v priemere 5 cm z pása – podstatne viac ako tí, ktorí dostávali olivový olej.


V kontrolovaných štúdiách sa trvalo preukázalo, že mandle podporujú skôr chudnutie ako priberanie. Niektoré výskumy naznačujú, že pistácie tiež pomáhajú pri chudnutí.


Navyše, aj keď sú orechy dosť kalorické, výskum ukazuje, že vaše telo ich neabsorbuje všetky, pretože časť tuku zostáva počas trávenia zachytená vo vláknitej stene orechov.


4. Znižujú hladinu cholesterolu a triglyceridov

Orechy majú pôsobivé účinky na hladinu cholesterolu a triglyceridov.