Sú Olivy pre Nás Prospešné?

Olivy sú obľúbené ako občerstvenie aj prísada do šalátov, sendvičov a dusených pokrmov. Ľudia pestujú olivovníky už viac ako 7 000 rokov a ich plody sa dlho spájajú so zdravotnými benefitmi. Existujú stovky druhov olív a tieto plody a ich olej tvoria neoddeliteľnú súčasť stredomorskej stravy, ktorá môže ľuďom pomôcť predchádzať chorobám a žiť dlhšie. V tomto článku sa dozviete o možných zdravotných výhodách olív, ako aj o ich nutričnom obsahu a o tom, ako ich zahrnúť do stravy.
Olivy a olivový olej majú dlhú históriu uvádzaných zdravotných prínosov a existuje čoraz viac vedeckých dôkazov na podporu týchto tvrdení. Olivy majú nízky obsah cholesterolu a sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorú telo potrebuje pre zdravie čriev. Sú tiež bohaté na železo a meď. Olivy sú dobrým zdrojom oleátu, čo je mononenasýtená mastná kyselina. Štúdia z roku 2016 zistila, že konzumácia väčšieho množstva mononasýtených tukov znižuje riziko predčasnej smrti v dôsledku choroby v porovnaní s konzumáciou väčšieho množstva sacharidov.
American Heart Foundation Trusted Source tiež uvádza, že mononenasýtené tuky môžu mať priaznivý vplyv na zdravie srdca, ak ich človek konzumuje s mierou. Panenský olivový olej má tiež vysoký obsah antioxidantu nazývaného polyfenol, ktorý môže pomôcť predchádzať ochoreniam srdca a krvných ciev. Niektorí ľudia veria, že tieto antioxidanty môžu spomaliť progresiu neurodegeneratívnych ochorení a dokonca aj rakoviny. Na potvrdenie týchto tvrdení sú však potrebné ďalšie štúdie. Stojí za zmienku, že výrobcovia potravín zvyčajne konzervujú olivy v slanom náleve, ktorý má vysoký obsah soli. V priebehu času môže nadmerná hladina soli v tele viesť k vysokému krvnému tlaku, infarktu a mŕtvici, takže ľudia by mali jesť olivy s mierou.
Nutričný obsah rôznych druhov olív:
Výživový obsah 100 gramov (g) zrelých, konzervovaných čiernych olív je nasledovný:
Počet kalórií: 116
bielkoviny: 0,84 g
celkový tuk: 10,90 g
sacharidy: 6,04 g
vláknina: 1,60 g
Minerály:
vápnik: 88 miligramov (mg)
železo: 6,28 mg
horčík: 4 mg
draslík: 8 mg
sodík: 735 mg
zinok: 0,22 mg
meď: 0,25 mg
Vitamíny:
vitamín C: 0,90 mg
niacín: 0,04 mg
vitamín B-6: 0,01 mg
vitamín A: 17 mikrogramov (µg)
vitamín E: 1,65 mg
vitamín K: 1,4 µg
Nutričný obsah 100 g konzervovaných alebo fľaškovaných zelených olív je nasledovný:
Počet kalórií: 145
bielkoviny: 1,03 g
celkový tuk: 15,32 g
sacharidy: 3,84 g
vláknina: 3,30 g
Minerály:
vápnik: 52 mg
železo: 0,49 mg
horčík: 11 mg
draslík: 42 mg
sodík: 1 556 mg
zinok: 0,04 mg
meď: 0,12 mg
Vitamíny:
niacín: 0,24 mg
vitamín B-6: 0,03 mg
folát: 3 ug
vitamín A: 20 µg
vitamín E: 3,81 mg
vitamín K: 1,4 µg
Ako zahrnúť do stravy?
Ľudia môžu pridávať olivy a extra panenský olivový olej do všetkých druhov potravín, vrátane šalátov, surovej alebo pečenej zeleniny a celozrnných cestovín. Jemne ochutené varianty extra panenského olivového oleja môžu pri pečení nahradiť maslo alebo iné oleje. Ľudia môžu variť aj s olivovým olejom. Olivy a olivový olej síce obsahujú množstvo užitočných živín, no ľudia by ich mali konzumovať s mierou ako súčasť vyváženej stravy.
Zdroj:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325327