Prečo vynahradiť Chlieb Lavašom?

Lavaš je nekysnutý chlieb. Ide o tradičný pokrm arménskej kuchyne, základ mnohých jedál. Je populárny aj vo východnom Stredomorí, v Iráne a na Kaukaze.
V Arménsku už mnoho storočí po jesennom zbere obilia pečú lavaš na stenách rozpálenej hlinenej pece, ktorá sa nazýva tandúr, ktorá je zapustená do zeme. Placky upečené vo veľkom množstve potom udržujú v suchu a pred konzumáciou zvlhčia vodou.
Lavaš sa vyrába z pšeničnej múky a vody, niekedy sa pridáva soľ či olej. Je podobný indickému chlebu čapátí, lavaš je však väčší a tenší. Vďaka svojej pružnosti umožňuje zabaliť mäso, maslo, zemiaky, vajcia, strúhaný syr s čerstvú zeleninu, alebo aj sladké potraviny.
Komisia UNESCO roku 2014 zapísala lavaš na zoznam majstrovských diel ústneho a nehmotného dedičstva ľudstva. Nominovaný bol arménskymi etnografmi, podľa ktorých je bytostne spätý s arménskou kultúrou a históriou. To však vyvolalo protesty (najmä v Azerbajdžane), ktoré spochybňovali "autorské práva" Arménska na tento typ chleba (podobné spory vznikli v minulosti napríklad u dolmy (závitkov v listoch hlávkovej kapusty alebo vínnej révy).
Tento prastarý arménsky chlieb má kopu zdravotných benefitov - nepridáva sa doň žiadne droždie, kľudne naň môžete použiť aj plne bezlepkovú múku (prirodzene bezlepkové múky takisto), no z hladkej špaldovej nemá chybu. Vďaka tomu, že ide o nekysnutý chlebík, je takisto vhodný pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou, rovnako tiež pre tých, ktorí sú alergickí na mlieko. Keďže lavaš je tenučká placka, ktorú si však môžete naplniť hocakými dobrotami (zdravými), zasýti vás nadlho, a pritom vás nenafúkne ako klasický chlieb.