Najviac protizápalové potraviny


Zápal môže byť dobrý aj zlý. Na jednej strane pomáha vášmu telu brániť sa pred infekciou a zranením. Na druhej strane, chronický zápal môže viesť k ochoreniu. Stres, nízka úroveň aktivity a potraviny, ktoré spôsobujú zápal, môžu toto riziko ešte zvýšiť. Štúdie však naznačujú, že niektoré potraviny môžu pomôcť znížiť chronický zápal.


Tu je 6 protizápalových potravín:

1.Bobule

Bobule sú malé ovocie, ktoré sú plné vlákniny, vitamínov a minerálov.

Existujú desiatky odrôd. Niektoré z najbežnejších zahŕňajú:

  • jahody

  • čučoriedky

  • maliny

  • černice

Bobule obsahujú antioxidanty nazývané antokyány. Tieto zlúčeniny majú protizápalové účinky, ktoré môžu znížiť riziko ochorenia. V jednej štúdii zahŕňajúcej 25 dospelých, tí, ktorí konzumovali čučoriedkový prášok každý deň, produkovali výrazne viac prirodzených zabíjačských buniek (NK buniek) ako tí, ktorí prášok nekonzumovali. Tieto zistenia boli podobné zisteniam staršej štúdie. Vaše telo prirodzene produkuje NK bunky a tie pomáhajú udržiavať váš imunitný systém správne fungovať. V inej štúdii dospelí s nadváhou, ktorí jedli jahody, mali nižšie hladiny určitých zápalových markerov spojených so srdcovými chorobami ako tí, ktorí jahody nejedli.


2.Zelený čaj

Pravdepodobne ste už počuli, že zelený čaj je jedným z najzdravších nápojov, ktoré môžete piť. Výskum zistil, že jeho pitie je spojené so zníženým rizikom srdcových chorôb, rakoviny, Alzheimerovej choroby, obezity a iných stavov. Mnohé z jeho výhod sú spôsobené jeho antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami, najmä látkou nazývanou epigalokatechín-3-galát (EGCG), ktorá inhibuje zápal znížením produkcie prozápalových cytokínov a poškodenia mastných kyselín vo vašich bunkách.

3. Kurkuma

Kurkuma je korenie s teplou zemitou príchuťou, ktoré sa často používa v kari a iných indických jedlách. Obsahuje kurkumín, silnú protizápalovú zlúčeninu.Výskum ukázal, že kurkuma znižuje zápal súvisiaci s artritídou, cukrovkou a inými chorobami. V jednej štúdii ľudia s metabolickým syndrómom konzumovali 1 gram kurkumínu denne v kombinácii s piperínom z čierneho korenia. Zaznamenali významný pokles zápalového markera CRP. Môže byť ťažké získať dostatok kurkumínu zo samotnej kurkumy, aby ste zažili znateľný účinok. Užívanie doplnkov obsahujúcich izolovaný kurkumín môže byť oveľa efektívnejšie. Doplnky kurkumínu sa často kombinujú s piperínom, ktorý môže zvýšiť absorpciu kurkumínu.

4.Extra panenský olivový olej

Tento olej je jedným z najzdravších tukov, ktoré môžete jesť. Je bohatý na mononenasýtené tuky a je základom stredomorskej stravy, ktorá poskytuje množstvo zdravotných výhod. Štúdie spájajú extra panenský olivový olej so zníženým rizikom srdcových chorôb, rakoviny mozgu a iných závažných zdravotných stavov. V jednej štúdii o stredomorskej strave sa CRP a niekoľko ďalších zápalových markerov výrazne znížilo u tých, ktorí konzumovali 1,7 unce (50 ml) olivového oleja každý deň počas 12 mesiacov. Účinok oleocanthalu, antioxidantu nachádzajúceho sa v olivovom oleji, sa porovnával s protizápalovými liekmi, ako je ibuprofén. Majte na pamäti, že extra panenský olivový olej má väčšie protizápalové účinky ako rafinované olivové oleje.

5.Tmavá čokoláda a kakao

Tmavá čokoláda je lahodná, bohatá a uspokojujúca. Je tiež plná antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať zápal. Môžu znížiť riziko ochorenia a viesť k zdravšiemu starnutiu. Flavanoly sú zodpovedné za protizápalové účinky čokolády a pomáhajú udržiavať zdravé endotelové bunky, ktoré lemujú vaše tepny. V jednej malej štúdii ľudia, ktorí konzumovali 350 mg kakaových flavanolov dvakrát denne, zaznamenali zlepšenie cievnej funkcie po 2 týždňoch. Je však potrebných viac kvalitných štúdií o čokoláde a jej zložkách. Medzitým nemôže byť na škodu vybrať si tmavú čokoládu, ktorá obsahuje aspoň 70 % kakaa – väčšie percento je ešte lepšie – aby ste získali tieto protizápalové výhody.


6.Paprika

Paprika a čili papričky sú nabité vitamínom C a antioxidantmi, ktoré majú silné protizápalové účinky. Paprika tiež poskytuje antioxidant kvercetín, ktorý môže znížiť zápal spojený s chronickými ochoreniami, ako je cukrovka. Chilli papričky obsahujú kyselinu sinapovú a kyselinu ferulovú, ktoré môžu znížiť zápal a podporiť zdravšie starnutie.


* Je ešte veľa antizápalových potravín ako sú ryby, avokádo, paradajky atď.











 

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods



127 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše