Miso Pasta - Benefity a Odrody

Čo je Miso?
Miso znamená v japončine „fermentovaná fazuľa“. Miso pasta, tradičná zložka japonskej a čínskej stravy, sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov a obilnín a obsahuje milióny prospešných baktérií.
Existuje mnoho rôznych druhov miso s verziami spojenými s regionálnou kuchyňou, identitou a príchuťou. Túto pastu bohatú na bielkoviny možno použiť do všetkých druhov jedál, vrátane polievok alebo vývarov, šalátových dresingov, zeleniny, duseného mäsa a marinád. Dĺžka fermentácie môže ovplyvniť chuť, od sladkej a jemnej až po slanú a bohatú.
Rôzne odrody:
Najbežnejší typ miso sa vyrába iba zo sójových bôbov, ale rozmanitosť a pomer surovín sa môžu líšiť. Niektoré miso pasty sa vyrábajú z kultivovanej pšenice alebo prosa, prípadne z kombinácie rôznych obilnín a fazule. Farba je pomerne dobrým ukazovateľom sily chuti. Textúra sa môže tiež líšiť. Miso vyrobené z celozrnného zrna je zvyčajne slanšie ako to, ktoré je vyrobené z lúpaného zrna.
Biele miso (shiro)
Vyrobené zo sójových bôbov a ryže a fermentované nie dlhšie ako dva mesiace. Shiro (v japončine „biele“) má svetlú farbu a je sladká až mierne slaná. Shiro je skvelá vstupná brána miso – je veľmi všestranná a dodáva šalátovým dresingom alebo vyprážanej zelenine úžasnú chuť.
Žlté miso (shinsu)
Ďalší mierny typ, ktorý je fermentovaný o niečo dlhšie ako biele miso. Žlté miso je prispôsobiteľné v širokej škále receptúr.
Červené miso (alias)
Ak recept vyžaduje tmavé miso, budete chcieť použiť červené miso. Tento druh je vyrobený z vyššieho podielu sójových bôbov, fermentovaný až tri roky a slanšej a hlbšej chuti. Jeho plná chuť sa najlepšie hodí do výdatných jedál, ako sú dusené mäso a paradajkové omáčky. Používajte opatrne: jeho chuť môže prevýšiť ostatné zložky.
Jačmenné miso (mugi)
Mugi miso, vyrobené z jačmeňa a sójových bôbov, má zvyčajne dlhší proces fermentácie ako väčšina bielych miso. Má silnú jačmennú arómu, ale stále jemnú a mierne sladkú chuť.
Nutričné výhody:
1 polievková lyžica (15 g) miso poskytuje:
30 kcal / 128 kj
2,0 g bielkovín
0,9 g tuku
3,5 g sacharidov
0,63 mg železa
0,49 mg zinku
5 mcg folátu
1,37 g soli
Top 5 zdravotných výhod miso:
1. Môže podporovať zdravie čriev
Fermentačný proces zapojený do výroby miso podporuje hladiny prospešných baktérií, známych ako probiotiká. Predpokladá sa, že tieto baktérie pomáhajú pri mnohých zdravotných problémoch vrátane trávenia a zdravia čriev.