Miso Pasta - Benefity a Odrody

Čo je Miso?
Miso znamená v japončine „fermentovaná fazuľa“. Miso pasta, tradičná zložka japonskej a čínskej stravy, sa vyrába z fermentovaných sójových bôbov a obilnín a obsahuje milióny prospešných baktérií.
Existuje mnoho rôznych druhov miso s verziami spojenými s regionálnou kuchyňou, identitou a príchuťou. Túto pastu bohatú na bielkoviny možno použiť do všetkých druhov jedál, vrátane polievok alebo vývarov, šalátových dresingov, zeleniny, duseného mäsa a marinád. Dĺžka fermentácie môže ovplyvniť chuť, od sladkej a jemnej až po slanú a bohatú.
Rôzne odrody:
Najbežnejší typ miso sa vyrába iba zo sójových bôbov, ale rozmanitosť a pomer surovín sa môžu líšiť. Niektoré miso pasty sa vyrábajú z kultivovanej pšenice alebo prosa, prípadne z kombinácie rôznych obilnín a fazule. Farba je pomerne dobrým ukazovateľom sily chuti. Textúra sa môže tiež líšiť. Miso vyrobené z celozrnného zrna je zvyčajne slanšie ako to, ktoré je vyrobené z lúpaného zrna.
Biele miso (shiro)
Vyrobené zo sójových bôbov a ryže a fermentované nie dlhšie ako dva mesiace. Shiro (v japončine „biele“) má svetlú farbu a je sladká až mierne slaná. Shiro je skvelá vstupná brána miso – je veľmi všestranná a dodáva šalátovým dresingom alebo vyprážanej zelenine úžasnú chuť.
Žlté miso (shinsu)
Ďalší mierny typ, ktorý je fermentovaný o niečo dlhšie ako biele miso. Žlté miso je prispôsobiteľné v širokej škále receptúr.
Červené miso (alias)
Ak recept vyžaduje tmavé miso, budete chcieť použiť červené miso. Tento druh je vyrobený z vyššieho podielu sójových bôbov, fermentovaný až tri roky a slanšej a hlbšej chuti. Jeho plná chuť sa najlepšie hodí do výdatných jedál, ako sú dusené mäso a paradajkové omáčky. Používajte opatrne: jeho chuť môže prevýšiť ostatné zložky.
Jačmenné miso (mugi)
Mugi miso, vyrobené z jačmeňa a sójových bôbov, má zvyčajne dlhší proces fermentácie ako väčšina bielych miso. Má silnú jačmennú arómu, ale stále jemnú a mierne sladkú chuť.
Nutričné výhody:
1 polievková lyžica (15 g) miso poskytuje:
30 kcal / 128 kj
2,0 g bielkovín
0,9 g tuku
3,5 g sacharidov
0,63 mg železa
0,49 mg zinku
5 mcg folátu
1,37 g soli
Top 5 zdravotných výhod miso:
1. Môže podporovať zdravie čriev
Fermentačný proces zapojený do výroby miso podporuje hladiny prospešných baktérií, známych ako probiotiká. Predpokladá sa, že tieto baktérie pomáhajú pri mnohých zdravotných problémoch vrátane trávenia a zdravia čriev.
Začlenením rôznych fermentovaných potravín do vašej stravy môžete pomôcť podporiť hladiny prospešných baktérií a enzýmov v črevách, čo môže následne zlepšiť rovnováhu črevných mikróbov, ako aj funkciu vášho tráviaceho systému.
2. Môže podporovať hladinu vitamínov
Štúdie v rokoch 1997 a 2013 ukázali, že tieto prospešné baktérie v črevách vyrábajú vitamíny (predovšetkým vitamíny K a B12) ako vedľajší produkt svojho metabolizmu. To znamená, že zlepšením rovnováhy vašich črevných mikróbov prostredníctvom konzumácie fermentovaných potravín môže byť nepriamym prínosom zvýšený nutričný stav. Proces fermentácie tiež znižuje toxíny a antinutričné látky, ako je hladina kyseliny fytovej v sójových bôboch in miso.
3. Môže znížiť riziko niektorých druhov rakoviny
Predpokladá sa, že pravidelná konzumácia miso potenciálne znižuje riziko niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, najmä u žien po menopauze. Predpokladá sa, že je to vďaka obsahu izoflavónu v paste. Miso je tiež bohatým zdrojom ochranných antioxidantov, ktoré môžu ešte viac podporiť jeho ochrannú úlohu v tejto oblasti. Na objasnenie a potvrdenie týchto možných výhod sú však potrebné ďalšie štúdie.
4. Môže posilniť imunitnú funkciu
Ako bohatý zdroj probiotických baktérií môže miso podporovať imunitnú funkciu a pomáhať v boji proti infekciám. Pravidelná konzumácia rôznych fermentovaných potravín, ako je miso, môže minimalizovať potrebu antibiotickej liečby pri boji s infekciou. To znamená, že je potrebných viac štúdií na posúdenie prínosov rôznych kmeňov baktérií vrátane tých, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v miso.
5. Môže podporovať zdravie mozgu
Nedávne pokroky v našich znalostiach a chápaní prepojenia čreva a mozgu podporujú úlohu stravy a najmä konzumácie fermentovaných potravín pri kognitívnom zdraví, vrátane úzkosti a depresie. Aj keď sme sa veľa naučili, je ešte potrebné objaviť, kým budeme môcť definitívne definovať bakteriálne kmene, ktoré môžu mať najväčšiu hodnotu.
Recept na miso polievku:
Zdroj:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-miso