Marocká kefta v Tažíne (mäsové guličky v paradajkovej omáčke)

Marocký tažín je tradičné marocké jedlo a patrí k najlepším jedlám v Maroku. Varí sa v tažíne, pretože kuželovitý tvar tažínu vytvára jedinečne vlhké a horúce prostredie pre varené jedlo.
čas prípravy: 40 minút
pre 4 osoby
Ingrediencie:
750 g mletého mäsa (množstvo mäsa môžete zmeniť podľa potreby)
3 paradajky
1 cibuľa
2 PL paradajkový pretlak
3 PL jemne nasekaná petržlenová vňať
1 ČL kmín
1 ČL červená mletá paprika
1 ČL čierne mleté korenie
1 ČL mletý zázvor
1 ČL soľ
50 ml olivový olej
50 ml slnečnicový olej
tažín (špecifická varná nádoba)
Postup:
Mleté mäso okoreníme polovičným množstvom korenia uvedených v ingrediencií (zázvor,paprika,čierne korenie, soľ a kmín), pridáme jemne nasekanú petržlenovú vňať a všetko spolu miešame. Z mäsa pripravíme guľky rovnakej veľkosti.
V tažín zohrejeme olej (kombinácia slnečnicového a olivového oleja) a na rozohriaty olej pridáme očistenú a nakrájanú cibuľu.
Cibuľu chvíľu necháme v oleji orestovať, aby zavoňala a potom môžme pridať nakrájané paradajky.
V miske si zriedime paradajkový pretlak trochou vody. Do tažínu pridáme zriedený paradajkový pretlak, petržlenovú vňať a zvyšné množstvo korenia uvedených v ingrediencií (zázvor,paprika,čierne korenie, soľ a kmín) a premiešame.
Zakryjeme tažín pokrývkou a necháme variť približne 10 minút.
Keď už máme pripravené mäsové guľky, tak ich pridáme do pripravenej omáčky v tažíne. Zakryjeme a necháme variť cca 15 minút.
*Ak nebudete mať tažín, tak ho môžete nahradiť obyčajným hrncom.
Servírovanie:
Podávajte s čerstvou horúcou ryžou.
Dobrú chuť!