Kimchi (korejská kvasená zelenina)

Kimchi je kórejský vedľajší chod bohatý na vitamíny A, B a C. Má priaznivé účinky na trávenie. Patrí medzi jednu z najzdravších potravín na svete. Všetky tri zložky (kapusta, cibuľa, cesnak), ktoré sa v ňom nachádzajú, majú antibakteriálne a virostatické účinky. Tiež slúžia ako prevencia vzniku rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení, ktoré sú momentálne na vzostupe. Vôňa tohto kórejského jedla je špecifická a pomerne intenzívna, no vyvažuje ju perfektná chuť kapusty a jej zdravotné benefity.
Ingrediencie:
· Jedna hlávka čínskej kapusty (1kg)
· 3 zelené cibule
· 50 g mrkvy
· 100 g čínskej repy
· Kimchi korenie (nájdete u nás)
Zloženie kimchi korenia: soľ, chilli, cesnak, paprika, cukor, cibuľa, zázvor, sušené krevety, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, biely sezam.
Postup:
1.Umyte jednu hlávku čínskej kapusty, rozrežte ju na polovicu a vyrežte stopku.
2.Umyte cibule, mrkvy a repu a všetko nakrájajte na malé kúsky.
3.Zamiešajte korenie s nadrobno nsekanou zeleninou.
4.Zmes korenia kimči a zeleniny rovnomerne rozložte medzi kapustné listy polovíc čínskej kapusty.
5.Naplnenú kapustu vložte do nádoby, pevne ju uzavrite a nechajte cez noc odpočívať pri izbovej teplote.
6.Obe polovice zmäknutej kapusty nakrájajte na kúsky, vložte do mikroténového vrecka a nechajte v chladničke dve noci.
7.Po dvoch dňoch môžete vychladené kimči podávať.
Servírovanie:
Podávajte ako prílohu ku každodenným jedlám.
*Kimči môžete skladovať v chladničke mesiac.
Dobrú chuť!