KÓREJSKÁ KUCHYŇA

Úvod a história
Rovnako ako každá iná národná kuchyňa, kórejská kuchyňa odhaľuje stáročia tradície svojej krajiny. Jedlá sa vyznačujú svojou originálnosťou, jasnou chuťou a arómou, ako aj príjemnou rozmanitosťou. Nemožno poprieť, že medzi čínskymi, japonskými a príslušnými jedálňami existujú spoločné črty.
Súčasne kórejské jedlá majú odlišné individuálne špecifické vlastnosti. Kórejská kuchyňa je zmes potravín, ktoré sa vyznačujú vysokou nutričnou hodnotou. Kórea je rodiskom okamžitých rezancov s výnimkou, že v Kórei je vyrobená z ryže. Korenie su dôležitou súčasťou korejskej kuchyni.
Kórejská kuchyňa sa vyznačuje nielen svojou chuťou, ale aj jej rovnováhou. Napríklad mäso, ktoré je ťažkým produktom pre žalúdok, je často kombinované s korenenou nakladanou zeleninou v miskách. Toto zjednodušuje prácu tráviaceho systému a uľahčuje trávenie tučných jedál.Kórejčania majú radi pikantné pochúťky a možno najviac obľubujú kimči. Mnohí z nich si jedlo bez kimči nedokážu predstaviť. Bolo by podľa nich neúplné.
Charakteristiky kórejskej kuchyni:
Tradičná kórejská kuchyňa pripúšťa používanie produktov väčšinou surových. Ak je to neprijateľné, je povolené krátke tepelné spracovanie.
Cesnak a chilli sú medzi najobľúbenejšími.
Medzi najčastejšie používané zložky patrí sójová omáčka, sezamový olej a tiež exotické bambusové výhonky.
S oslabeným vplyvom budhizmu na potraviny Kórejčanov začalo mäso postupne vstúpiť do stravy. Korejčania radi konzumujú bravčové, hovädzie a kuracie mäso.
Pri ochutnávaní šalátov sa tepelne ošetrené zložky ochladzujú pretože u nich studené a horúce sa nespájajú.
Kórejčania sú horliví milovníci zaradenia psieho mäsa do stravy. Sobachatina je považovaná za pochúťku.
Hlavným rozlišovacím znakom korejskej kuchyne je korenie. Urobia každý pokrm jedinečný.
Bravčové mäso, hovädzie mäso a hydina. Treba poznamenať, že chov hospodárskych zvierat v Kórei nie je rozvinutý, takže mäso pochádza z Európy. Preto pokrmy z mäsa v Kórei majú veľké náklady.
Zelenina. Väčšinou marinované a polopielené.
Morské plody. Rybyy sa často jedia úplne surové alebo mierne marinované.
Pokrmy
Kórejské potraviny je možné do veľkej miery rozdeliť do skupín hlavné pokrmy, vedľajšie pokrmy a dezerty. Hlavné pokrmy sú vyrobené z obilnín, ako je bap (miska ryže), juk (kaša) a guksu (rezance).
Polievky
Polievky sú neoddeliteľnou súčasťou kórejskej kuchyne. V Kóreách je polievka podávaná ako súčasť hlavného jedla (nie pred alebo po hlavnom jedle). Polievky guk sa často pripravujú z mäsa, mäkkýšov a zeleniny. Jjigae sú sýte korenené polievky alebo dusené mäsá.
Rezance
Rezance a rezancové pokrmy v kórejskej kuchyni sú označované ako guksu alebo myeon. Pšeničné rezance (milguksu) boli špeciálny pokrm podávaný na oslavách (narodeniny, svadby…).
* Na našej stránke nájdete veľa receptov kórejských jedál ako je Kimchi, Tteokbokki, Gochujang uhorky a Tom Yum.