KÓREJSKÁ KUCHYŇA



Úvod a história

Rovnako ako každá iná národná kuchyňa, kórejská kuchyňa odhaľuje stáročia tradície svojej krajiny. Jedlá sa vyznačujú svojou originálnosťou, jasnou chuťou a arómou, ako aj príjemnou rozmanitosťou. Nemožno poprieť, že medzi čínskymi, japonskými a príslušnými jedálňami existujú spoločné črty.

Súčasne kórejské jedlá majú odlišné individuálne špecifické vlastnosti. Kórejská kuchyňa je zmes potravín, ktoré sa vyznačujú vysokou nutričnou hodnotou. Kórea je rodiskom okamžitých rezancov s výnimkou, že v Kórei je vyrobená z ryže. Korenie su dôležitou súčasťou korejskej kuchyni.

Kórejská kuchyňa sa vyznačuje nielen svojou chuťou, ale aj jej rovnováhou. Napríklad mäso, ktoré je ťažkým produktom pre žalúdok, je často kombinované s korenenou nakladanou zeleninou v miskách. Toto zjednodušuje prácu tráviaceho systému a uľahčuje trávenie tučných jedál.Kórejčania majú radi pikantné pochúťky a možno najviac obľubujú kimči. Mnohí z nich si jedlo bez kimči nedokážu predstaviť. Bolo by podľa nich neúplné.


Charakteristiky kórejskej kuchyni:

  • Tradičná kórejská kuchyňa pripúšťa používanie produktov väčšinou surových. Ak je to neprijateľné, je povolené krátke tepelné spracovanie.

  • Cesnak a chilli sú medzi najobľúbenejšími.

  • Medzi najčastejšie používané zložky patrí sójová omáčka, sezamový olej a tiež exotické bambusové výhonky.

  • S oslabeným vplyvom budhizmu na potraviny Kórejčanov začalo mäso postupne vstúpiť do stravy. Korejčania radi konzumujú bravčové, hovädzie a kuracie mäso.

  • Pri ochutnávaní šalátov sa tepelne ošetrené zložky ochladzujú pretože u nich studené a horúce sa nespájajú.

  • Kórejčania sú horliví milovníci zaradenia psieho mäsa do stravy. Sobachatina je považovaná za pochúťku.

  • Hlavným rozlišovacím znakom korejskej kuchyne je korenie. Urobia každý pokrm jedinečný.

  • Bravčové mäso, hovädzie mäso a hydina. Treba poznamenať, že chov hospodárskych zvierat v Kórei nie je rozvinutý, takže mäso pochádza z Európy. Preto pokrmy z mäsa v Kórei majú veľké náklady.

  • Zelenina. Väčšinou marinované a polopielené.

  • Morské plody. Rybyy sa často jedia úplne surové alebo mierne marinované.

Pokrmy

Kórejské potraviny je možné do veľkej miery rozdeliť do skupín hlavné pokrmy, vedľajšie pokrmy a dezerty. Hlavné pokrmy sú vyrobené z obilnín, ako je bap (miska ryže), juk (kaša) a guksu (rezance).

Polievky

Polievky sú neoddeliteľnou súčasťou kórejskej kuchyne. V Kóreách je polievka podávaná ako súčasť hlavného jedla (nie pred alebo po hlavnom jedle). Polievky guk sa často pripravujú z mäsa, mäkkýšov a zeleniny. Jjigae sú sýte korenené polievky alebo dusené mäsá.

Rezance

Rezance a rezancové pokrmy v kórejskej kuchyni sú označované ako guksu alebo myeon. Pšeničné rezance (milguksu) boli špeciálny pokrm podávaný na oslavách (narodeniny, svadby…).


* Na našej stránke nájdete veľa receptov kórejských jedál ako je Kimchi, Tteokbokki, Gochujang uhorky a Tom Yum.

181 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše