Cukrové Alternatívy

Nabudúce, keď budete chcieť svojmu obľúbenému jedlu alebo nápoju dodať sladkosť, možno budete chcieť dôkladne zvážiť, aké sladidlo použijete. Väčšina ľudí konzumuje príliš veľa pridaného cukru vo forme rafinovaných sladidiel, ako je biely cukor a kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy (HFCS). Tieto sladidlá sa často pridávajú do sladených nápojov, sladkých cereálií, sladkých pochutín a dezertov. Hoci sladkosti chutia lahodne, príliš veľa pridaného cukru môže mať zlý dopad na Vašom zdraví. Napríklad strava s vysokým obsahom pridaného cukru je silne spojená so zdravotnými problémami, ako sú srdcové choroby, cukrovka a obezita. Aj keď je úplne zdravé príležitostne si pochutnať na jedlách, ktoré obsahujú malé množstvo pridaného cukru, udržanie celkového príjmu cukru na minime Vám môže pomôcť znížiť riziko týchto stavov a zlepšiť Vaše zdravie inými spôsobmi. Ak chcete znížiť príjem bežných rafinovaných sladidiel, ako je biely cukor a HFCS, existuje veľa alternatív, z ktorých si môžete vybrať. Niektoré z nich dokonca obsahujú nula alebo veľmi málo kalórií.
Tu je 6 alternatív cukru:
1. Datle
Datle sú sušené plody datľovej palmy. Toto sladké ovocie je vynikajúcou alternatívou rafinovaného cukru a ponúka niekoľko zdravotných výhod. Na rozdiel od rafinovaného cukru a mnohých iných sladidiel sú datle dobrým zdrojom živín, vrátane vlákniny, draslíka, horčíka, mangánu, vitamínu B6 a karotenoidových a polyfenolových antioxidantov. Pre ich sladkú chuť môžete datle použiť namiesto cukru v receptoch na energetické tyčinky, koláče a sušienky. Navyše ich môžete rozmixovať na ochutenie domácich orechových mliek a smoothies. Niektorí ľudia robia z datlí hustú pastu, ktorá sa dá použiť ako náhrada rafinovaného cukru v pomere 1:1. Datle majú vysoký obsah kalórií a prírodných cukrov, ale štúdie poznamenávajú, že významne neovplyvňujú hladinu cukru v krvi ako stolový cukor, a to ani u ľudí s cukrovkou.
2. Stévia
Stévia je prírodné sladidlo, ktoré sa získava z listov juhoamerického kríka Stevia rebaudiana. Toto rastlinné sladidlo možno extrahovať z jednej z dvoch zlúčenín nazývaných glykozidy – steviozid a rebaudiozid A. Tieto zlúčeniny neobsahujú žiadne kalórie, sú až 450-krát sladšie ako cukor a môžu chutiť trochu inak ako cukor. Výskum na ľuďoch a zvieratách naznačuje, že nahradenie cukru stéviou môže pomôcť zabrániť priberaniu a znížiť hladinu cukru v krvi. Aj keď sa stévia považuje za všeobecne bezpečnú, niektoré štúdie naznačujú, že môže poškodiť Váš črevný mikrobióm. Celkovo je potrebný ďalší výskum.
3. Cukrové alkoholy
Zvyčajne ide o organické zlúčeniny pochádzajúce z cukru. Sú to vo vode rozpustné biele pevné látky, ktoré sa môžu vyskytovať prirodzene (v ovocí a zelenine). Okrem toho sa priemyselne vyrábajú z cukrov. Používa sa ako sladidlo a zahusťovadlo v potravinárskom priemysle a dokonca ako náhrada stolového cukru. Majú rovnakú chemickú štruktúru ako cukor a aktivujú sladké receptory na našom jazyku. Výsledok - pocítite sladkú chuť bez toho, aby ste spotrebovali prebytočné kalórie v cukre. Cukrové alkoholy (alebo „polyoly“) sú druhy sladkých sacharidov. Ako naznačuje názov, sú ako hybridy molekúl cukru a molekúl alkoholu. Aj keď majú vo svojom názve „alkohol“, neobsahujú etanol, zlúčeninu, ktorá Vás intoxikuje. Prirodzene veľa ovocia a zeleniny obsahuje cukrový alkohol. Väčšina z nich sa ale vyrába priemyselne a spracúva sa z iných cukrov, napríklad z glukózy v kukuričnom škrobu. Vyzerajú ako biele kryštály, rovnako ako cukor. Keďže majú chemickú štruktúru ako cukor, aktivujú receptory sladkej chuti na jazyku. Na rozdiel od umelých a nízkokalorických sladidiel obsahujú menej kalórií ako bežný cukor.
4. Med
Med je hustá, zlatistá tekutina produkovaná včelami. Obsahuje veľké množstvá vitamínov a minerálov, ako aj množstvo rastlinných zlúčenín, ktoré poskytujú protizápalové a antioxidačné výhody. Typy rastlinných zlúčenín v mede však závisia od mnohých faktorov, vrátane typu včiel, ktoré vyprodukovali med, a typu kvetu, ktorým sa včela živila. Zlúčeniny medu, ako sú medové polyfenoly, môžu pomôcť modulovať zápal vo Vašom tele. Med má tiež o niečo nižší glykemický index (GI) ako stolový cukor. Vďaka týmto vlastnostiam môže byť zdravší ako rafinovaný cukor. Výskum týchto výhod je však obmedzený. Ak sa rozhodnete použiť med, robte to s mierou, pretože má stále vysoký obsah cukru a kalórií.
5. Javorový sirup
Javorový sirup je hustá sladká tekutina, ktorá sa vyrába varením miazgy javorových stromov. Obsahuje malé množstvo minerálov vrátane vápnika, draslíka, železa, zinku a mangánu. Navyše je bohatý na fenolové zlúčeniny, ako sú lignany a kumaríny, ktoré môžu mať protizápalové a antioxidačné účinky. Napriek tomu, že má javorový sirup niektoré prospešné živiny a antioxidanty, stále má veľmi vysoký obsah cukru. Má o niečo nižší GI ako bežný cukor, ale – ako každé sladidlo – by sa malo používať s mierou.
6. Melasa
Melasa je sladká, hnedá tekutina s hustou konzistenciou ako sirup. Vyrába sa z varenej cukrovej trstiny alebo šťavy z cukrovej repy. Obsahuje vitamíny a minerály ako aj niekoľko antioxidantov. Okrem toho je dobrým zdrojom minerálov železa, draslíka a vápnika, ktoré sú dôležité pre mnohé aspekty zdravia. Celkovo je melasa jemnou náhradou rafinovaného cukru, ale mali by ste obmedziť jeho príjem, pretože je to stále forma cukru.
Zdroj:
https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes#5-Easy-Ways-To-Lower-Blood-Sugar-Naturally