Chutné a Zdravé Indické Jedla


Indická kuchyňa ponúka svetu nespočetné množstvo gastronomických velikánov. Od maslového kurčaťa cez rogan josh až po biryani, existuje veľa chutných indických jedál. Ingrediencie a štýl varenia v indickej kuchyni sa líšia v závislosti od regiónu, sezóny, náboženstva a rodinnej tradície. Nájdete tu všetko od kari na mäsovom základe až po vegetariánske a vegánske jedlá, ako aj sortiment korenín a prísad, ktoré dodávajú každému jedlu jeho odlišný chuťový profil. Indické jedlá sú známe svojou bohatou, korenistou chuťou a komplexnou arómou. Kuchyňa však nie je len o chuti – jedlá na indickom subkontinente sú plné živín, čo znamená, že sú to aj veľmi zdravé jedla.


1. Chilla

Chilla je pikantné indické jedlo pripomínajúce palacinky. Sú napustené korením a podávané s indickými uhorkami, kyslou smotanou alebo obyčajným jogurtom. Chilly môžu byť tiež ozdobené nakrájanou uhorkou a paradajkami, ale sú rovnako dobré aj samotné. Chilly sa zvyčajne pripravujú s cícerovou múkou (besan), ale môžu sa pripraviť aj z naklíčených fazuliek mungo. Fazuľa mungo je strukovina, ktorá sa konzumuje na celom svete, ale najmä v ázijských krajinách. Okrem toho, že fazuľa mungo je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré preukázateľne bojujú proti chorobám, ako je cukrovka. Štúdie v skúmavkách naznačujú, že môžu poskytnúť aj protirakovinové výhody.

2. Poha

Poha, obľúbené indické raňajkové jedlo, sa vyrába z ryže vo forme vločiek, ktoré sú namočené vo vode a potom temperovaná v cibuli a zmesi korenia. Po doplnení arašidmi a hráškom má príjemnú textúru. Tieto doplnky zvyšujú nutričnú hodnotu pokrmu, poskytujú vápnik a železo spolu s vlákninou a bielkovinami, čo vám môže pomôcť cítiť sa dlhšie sýty.

3. Chole masala

Chole masala je indické jedlo vyrobené predovšetkým z cíceru duseného v pikantnej paradajkovej omáčke. Krásne sa kombinuje s roti (indický chlieb), bhatura (vyprážaný chlieb) alebo naan (indický chlieb zvyčajne pečený v hlinenej peci). Slovo „masala“ znamená „zmes korenia“. Korenie, ako je rasca, cesnakový prášok, čili vločky, kurkuma, semienka koriandra a čierne korenie, sa zvyčajne objavujú v chole masale. Rovnako ako ostatné druhy strukovín, aj cícer má vysoký obsah bielkovín. Poskytujú podstatné množstvá ôsmich z deviatich esenciálnych aminokyselín, ktoré sú stavebnými kameňmi bielkovín. To znamená, že sú dobrou voľbou pre vegetariánsku stravu.

4. Daal

Možno najvýdatnejšie z indických jedál, daal je voňavé šošovicové kari ochutené rascou, kurkumou, škoricou, garam masalou a ďalšími koreninami. Daal môže byť vyrobený z rôznych druhov šošovice, ako je toor daal (rozdeľovaný holubí hrášok), masoor daal (červená šošovica) a chana daal (cícer). Tradične sa konzumuje s ryžou, naanom alebo roti. Môžeme podávať s indickou zeleninou a vychutnávať ako polievku. Pre vegetariánov môže byť daal základom jedla s vysokým obsahom bielkovín.V porovnaní s inými strukovinami má šošovica najvyšší obsah nerozpustnej vlákniny a tiež vysoké množstvo prebiotických sacharidov.

5. Jalfrezi

Voňavé koreniny a chute Indie sú zapuzdrené v jalfrezi, jedlo podobné kari, ktoré je známe svojimi mnohými variantami. Kuchári z celého sveta majú svoje vlastné verzie tohto jedla. Jalfrezi obsahuje bielkoviny, ako je kuracie mäso alebo krevety, spolu s paprikou, cibuľou a paradajkami. Paprika je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre niekoľko telesných procesov. Tento vitamín je tiež silným antioxidantom, ktorý pomáha chrániť vaše bunky pred nestabilnými molekulami nazývanými voľné radikály a pomáha udržiavať imunitu.

6.Baingan bharta

Baingan bharta sa vyrába z olúpaných, roztlačených baklažánov, ktoré sa opečú v rúre alebo uvaria na sporáku a potom sa pridajú do úžasne hustej paradajkovej omáčky naplnenej korením, ako je kurkuma a čili. Kurkuma je bohatá na kurkumín, zlúčeninu známu pre svoje protizápalové vlastnosti.

7.Masala bhindi

Masala bhindi je lahodná indická príloha. Hlavnou zložkou je okra, ktorá sa v hindčine nazýva „bhindi“. Pripravuje sa v pikantnej paradajkovej omáčke a podáva sa s roti alebo naanom. Okra má vysoký obsah vlákniny, ktorá je spojená s lepšou kontrolou hladiny cukru v krvi. Zatiaľ čo je potrebný ďalší výskum u ľudí, jeden prehľad naznačuje, že okra má rôzne antioxidačné a protizápalové vlastnosti.










Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/healthy-indian-food





84 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše