Baklava s Pistáciami

Ingrediencie:
Baklava:
1 balenie yufka cesto na baklavu
3PL pomarančová voda
250g pistácie/orechy
300g maslo
4 PL cukor
Cukrový sirup:
3 poháre cukru
1 ½ pohár vody
2PL citrónová šťava
1 čl pomarančová voda
Postup Baklavy:
Najprv pripravíme plnku tak, že rozdrvíme pistácie/orechy a pridáme k ním cukor, pomarančovú vodu a poriadne pomiešame.
Na vymastený obdĺžnikový plech ukladáme listy cesta na baklavu. Každý plát natrieme maslom a naň položíme ďalší, celkom 7 platov cesta.
Na tento pripravený základ nanesieme pistáciovú/orechovú plnku.
Pokračujeme v ukladaní hornej vrstvy platov cesta, ďalších 7 platov. Tiež každý musíme natrieť maslom.
Predtým ako baklavu dáme upiecť narežeme ju na kocky, ale nie až po dno plechu. Pečieme v predhriatej rúre na 160°C , približne 60 minút, dokým nie je upečená do chrumkava a zlatista.
Upečenú, mierne vychladnutú baklavu zalejeme sirupom. Odložíme na pár hodín a môžme ozdobiť pistáciami a podávať.
Postup Cukrového Sirupu:
Priveďte vodu, cukor a citrónovú šťavu k bodu varu.
Pri stálom miešaní nechajte vrieť cca 7 minút
Keď je cukor roztopený a máte sirup, pridajte pomarančovú vodu.
Dobrú chuť!