Čo je marocký Tažín?

Aktualizováno: 16. 10. 2021



Tažín je špecifická varná nádoba. Je nepostrádateľnou súčasťou marockej kuchyne. Svojou originalitou prezentuje i marockú kultúru už stovky rokov.


Použitie a tvar tažínu

Tažín sa používa na varenie severoafrického jedla s rovnakým názvom. Kónický tvar tažínu vytvára jedinečne vlhké a horúce prostredie pre varené jedlo. Základňa je široká a plytká a vysoké veko do nej pohodlne zapadá. Keď sa jedlo varí, para stúpa do kužeľa, kondenzuje a potom steká po stranách späť do misky. Podobný postup varenia sa využíva v holandskej rúre alebo pri pomalom dusení (varení) v obyčajnom hrnci s pokrievkou.


Aký je pôvod Tažínu?

Prevláda názor, že pôvod Tažínu siaha do konca 18. stor. za vlády Harun Al-Rašída v Islamskej Ríši. Existuje aj druhý názor, že používanie keramiky v marockom varení súvisí s rímskym vplyvom. Rimania boli známi svojou keramikou počas svojho vládnutia v rímskej Afrike. Prvý výskyt receptov varených v štýle tažínov sa objavil v 9 st. n. l. v publikácii Tisíc a Jedna Noc. Keramické tažíny sú dnes praktickými, ale vynikajúcimi príkladmi marockého remesla a mnohé sú ukážkovými i funkčnými nádobami na varenie. Niektoré tažíny sú však určené len na použitie ako ozdobné servírovacie misky. Varná nádoba je vyrobená z hliny alebo keramiky (aj keď niektoré západné spoločnosti na varenie teraz vyrábajú tažíny z iných materiálov) a môže sa ponechať v pôvodnom stave (hlinené) alebo ich spracujú glazúrou. Mnoho kuchárov uprednostňuje neglazované hlinené tažíny pre jedinečnú zemitú nuanciu, ktorú dodávajú jedlám. Tažíny sa dostávajú na trh vo viacerývh veľkostiach. Od najmenšieho (jedlo pre 1 až 2 osoby) až po najväčšie (jedlo pre 8 až viac osôb). Účelom účelom kopulovitej pokrievky je vrátiť vlhkosť – čiže vyzrážanú paru - na základňu tažínu a tak pripraviť šťavnaté a chutné jedlo.


Guláš Tažín

Tažíny sa používajú predovšetkým na pomalé varenie slaných dusených jedál a zeleninových jedál. Pretože viečko tažínu zachytáva paru a vracia skondenzovanú tekutinu do hrnca na uvarenia mäsa a zeleniny vo vlastnej šťave. Je potrebné minimálne množstvo vody. Tento spôsob varenia je veľmi praktický v oblastiach, kde sú obmedzené zásoby vody alebo kde ešte nie je k dispozícii verejná voda; pomáha zjemniť aj menej kvalitné mäso.


Používanie tažínu doma

Pri domácom varení je potrebné naplánovať si niekoľko vecí, od prípravy nádoby po správne vybavenie varnej dosky. Pred prvým použitím máte možnosť tažín „okoreniť“. Znamená to urobiť určite úkony s ním: Namočiť do vody, potrieť ho olejom a vložiť ho na niekoľko hodín do rúry. Tento proces odstráni akúkoľvek chuť surovej hliny (ak je neglazovaná) a spevní materiál. Tradičným spôsobom varenia s tažínom je položenie nádoby na veľké tehly dreveného uhlia, ktoré sa kupujú špeciálne kvôli ich schopnosti zostať horúce niekoľko hodín. Môžete skúsiť uvariť tažín na drevenom uhlí (uistite sa, že medzi uhlím a tažínom ponecháte dostatočný priestor, inak bude teplota v nádobe príliš vysoká), ale môže byť praktickejšie použiť váš tažín v rúre alebo na varnu dosku, pričom nastavte najnižšiu teplotu potrebnú na to, aby sa dusené mäso dusilo domäkka. Pretože dno tažínu by nemalo prísť do priameho kontaktu s jeho zdrojom tepla, je potrebný difuzér - kruhový kus hliníka umiestnený medzi tažínom a horákom - ak sa nevarí na plynovom plameni alebo na drevenom uhlí.



*Recept Tažínu bude čoskoro na stránke :)



 

Zdroje:

https://www.thekitchn.com/tagines-what-are-they-how-to-c-148515

https://www.thespruceeats.com/the-moroccan-tagine-2394748

https://www.apetitonline.cz/recept/marocky-tazin




150 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše